Een stukje geschiedenis
In het begin van de vorige eeuw vervoerden zo’n 150 tjalken en klippers van 100  tot 160 ton koemest van de Friese Zuidwesthoek naar de geestgronden achter de duinen bij Warmond en Hillegom. De snelste zeilers konden als eerste weer een nieuwe reis aanvangen en daardoor meer verdienen.

Dit historische gegeven is in 1974 door Reid de Jong in Workum opgepakt met het organiseren van de Strontrace, een zeilwedstrijd voor traditionele platbodems van Workum naar Warmond en weer terug, waarbij het gebruik van de motor niet is toegestaan. De schepen moeten verplicht door de sluis bij Lelystad en Enkhuizen. En, ze moeten Amsterdam en Haarlem passeren. De volgorde waarin dit gebeurt staat vrij.

Vijfhuizen in de route

De brug in Hillegom zou vanaf 17 oktober gesloten zijn wegens groot onderhoud. Daarom zou de route dit keer via Vijfhuizen gaan, het geboortedorp van schipper Rob Ligtenberg. Dat was nog niet eerder gebeurd en daarom besloot Rob in te schrijven. Even leek het er op dat het onderhoud een week zou worden uitgesteld. Maar, op de dag van de start werd duidelijk dat tóch de Noordelijke route - dus via Vijfhuizen - gevaren ging worden.

Van Aalsmeer naar Workum
Op vrijdag 14 oktober vertrok de Nooit Volmaakt vanuit Aalsmeer, via  Amsterdam richting het IJsselmeer. Uiteraard moest er wel even boodschappen gedaan worden. Aansluitend ging de reis via het IJsselmeer verder naar Hoorn, waar op zaterdagochtend oma Annie aan boord kwam. Via Stavoren ging de reis door naar Workum.


Naar maandag